5 Positieve invloeden van online spelletjes

Online spelletjes zijn de laatste 20 jaar enorm in opmars gekomen. Toen het internet begon waren er nog maar een handje vol zeer eenvoudige online games te spelen. Nu is dat wel anders. Er zijn zoveel opties dat je door de bomen soms het bos niet meer ziet. Gelukkig is er hierdoor wel veel keuze en komt iedereen met specifieke wensen aan zijn trekken.

Inmiddels zijn er zoveel mensen aan het gamen dat er een groep mensen misschien iets te lang achter de computer lijkt te zitten. In de media hoor je dan ook regelmatig geluiden over de verslaving van spelletjes en de wijze waarop deze invloed hebben op een persoon. Vooral bij jonge kinderen zou het een negatieve invloed op de ontwikkeling kunnen hebben. Toch is het tegendeel ook te bewijzen. Het spelen van online spelletjes kan namelijk wel degelijk een positieve invloed hebben op mensen.

Serieuze spelletjes waar je iets van leert

‘Serious gaming’ is hier een goed voorbeeld van. Deze games zijn gecreĆ«erd om op een leuke manier iets te leren.

Samenwerken – Wanneer je bepaalde games samen speelt, helpt het je om te leren samenwerken. De spelletjes die hierop gericht zijn vragen aan de spelers om samen bepaalde opdrachten of puzzels op te lossen. Zonder elkaar kom je er niet, en het samenwerken zorgt ervoor dat je een level verder komt.

Niet opgeven – Ook leer je minder snel op te geven wanneer je samen speelt. Je houd elkaar als het ware op de been en moedigt elkaar aan om door te gaan. Het gaat hier meestal om actiespelletjes.

Emoties controlleren – Tijdens het gamen krijg je met euforische momenten te maken, maar ook met tegenslagen. Deze momenten roepen een bepaalde emotie op die je dan fysiek kunt uiten. Omdat je naar een scherm kijkt, is dat natuurlijk anders dan wanneer je met een persoon communiceert. Toch is dit uiten van emoties een positieve bijkomstigheid.

Games die de gezondheid bevorderen

positieve invloed van spelletjes spelenEr zijn bedrijven die nog een stapje verder gaan. Zij ontwikkelen games die volledig in het teken staan van de gezondheid van een persoon. Waar vroeger een dokter bijvoorbeeld bepaalde tests en bewegingsoefeningen door een kind liet doen, zijn er nu spelletjes ontwikkeld die dit op een heel speelse manier vervangen. Kinderen lijken hierdoor sneller mee te gaan in het proces.

Op sommige mytylscholen voor moeilijk lerende kinderen worden games gespeeld om hun ontwikkeling te bevorderen. Deze kinderen hebben veelal een motorische beperking en meestal ook een verstandelijke beperking. Deze kinderen vinden het moeilijk om te bewegen en zijn minder ver in het leerproces. Door ze bewegingsoefeningen te laten doen, in een hardloopspel dat ze op een scherm zien, beginnen ze wel graag aan de oefening.

Het leger en piloten oefenen zelfs met games

oefenen en leren met gamesMensen in het leger leren en oefenen door middel van zeer realistische games. Deze laten zien hoe ze in het echt te werk moeten gaan. Populaire ‘first person shooter’ spelletjes worden door hen gespeeld om bijvoorbeeld een oorlogssituatie na te bootsen.

Piloten doen dit in een zekere vorm ook, maar dan met vliegsimulatiegames. Deze zeer dure simulatoren worden ingezet om piloten in opleiding in diverse vliegomstandigheden keuzes te laten maken.

Zo zijn er tal van invalshoeken die een positieve invloed hebben op de ontwikkelingen van zowel jong als oud. Naast bovengenoemde partijen kun jij zelf ook leren door bepaalde games te spelen. Welke type game past hier voor jouw situatie het beste bij?